Skip to content
AstridBVW edited this page Dec 18, 2023 · 15 revisions

Velkommen til DanBIFs Wiki side

Hvad er DanBIF?

DanBIF mobiliserer biodiversitetsdata

DanBIF varetager Danmarks medlemskab af Global Biodiversity Information Facility (GBIF). GBIF er det globale netværk for biodiversitetsdata. På GBIFs portal samles data fra hele verden om fund af dyr, planter, svampe og andre organismer. GBIF-data bruges bl.a. i forskning og naturforvaltning.

DanBIF godkender og kvalitetstjekker danske, færøske og grønlandske biodiversitetsdata og publicerer dem i GBIFs portal. Datapunkterne kommer fra hele verden, hvor Danmark har indsamlet viden om biodiversitet og derfor er kilden til data. Derudover samler og vedligeholder DanBIF en fortegnelse over samtlige arter i Danmark (Taxonbasen/Artsbogen i Arter.dk).

DanBIF er en del af Sektionen for Digitale Samlinger under Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet.

Sådan deler du data i GBIF og Arter

Det er ret ligetil at få publiceret data i GBIF. Der er kun nogle få obligatoriske datafelter for et datasæt, og visse typer af information skal sættes op efter nogle bestemte formateringsregler (f.eks. dato- og stedsangivelse). Til gengæld er der næsten ingen grænser for detaljegraden af yderligere oplysninger, som man kunne ønske at dele om observationerne (f.eks. køn, antal, habitat, adfærd, prøvetagningsmetode osv.). Derudover skal der som supplement til datasættet forfattes nogle linjer, der i ord beskriver lidt om datasættet, hvordan det er skabt og af hvem.

Når data er klar og kvalitetssikrede, så publiceres de af DanBIF i GBIF.org. Hvis data vedrører fund i Danmark, vil de som oftest kunne synkroniseres til visning på Arter.dk også. Du bevarer alle rettigheder til dine data og kan til hver en tid levere en opdateret version af datasættet til publicering i GBIF.

Hvordan fungerer Wiki'en?

I Wiki'en finder du al relevant information om, hvordan du med hjælp fra DanBIF deler data i GBIF og Arter. I menuen til højre kan du se en oversigt over de forskellige sider og deres indhold, og nedenfor finder du en guide til, hvordan du kan bruge Wiki'en, hvis du ønsker at få publiceret data i GBIF. Og hvis du opdager noget, som du synes mangler i Wiki'en, så send gerne dit forslag til DanBIF.

Guide til Wiki ved publicering af data:

Første skridt: Opstilling og formatering af data
For at kunne få publiceret data i GBIF, skal data opstilles og formateres, så at de er kompatible med GBIFs dataportal. Til dette formål har wikien to spor, som man kan vælge imellem. Spor 1 er til dem, som har erfaring med at opstille data, og som har mod på at følge en vejledning og opstille data selv, og Spor 2 er til dem, som har brug for hjælp til overhovedet at komme i gang. Vælg det spor, som er relevant for dig.

OBS! Hvis du vælger Spor 1, og du endnu ikke har været i kontakt med DanBIF om publicering af data, må du meget gerne sende os en besked på mail med lidt information om dig selv og din data, og at du godt kunne tænke dig at dele data i GBIF. Så er vi forberedte på, at der er ny data på vej og kan sikre den bedst mulige proces for dig ifht. opstilling og kvalitetssikring af data, før DanBIF publicerer din data i GBIF.

Andet skridt: Hvordan skal data publiceres?
Data kan publiceres i GBIF på forskellige måder, så du skal tage stilling til, hvordan dit datasæt skal publiceres, og hvem der eventuelt skal stå som publisher. Wiki-siden Sådan publiceres data i GBIF introducerer mulighederne, men den endelige beslutning plejer at foregå i samråd og med yderligere vejledning fra DanBIF.

Tredje skridt: Forbered metadata
Når dit datasæt publiceres i GBIF, publiceres det sammen med information om datasættet (metadata), herunder hvad det er for et datasæt, hvor det kommer fra, og hvem der har skabt det. En del af den information har vi brug for din hjælp til at skrive. Se siden Publicering af metadata for en liste over, hvad du skal forberede.

Eventuelt fjerde skridt: Opdateringer til datasæt
Dette skridt er relevant for dig, som har fået dit datasæt publiceret ved hjælp af DanBIF, og som har planer om at komme med opdateringer til datasættet i fremtiden. Se siden Sådan opdaterer du dit datasæt i GBIF for mere information.